10 Survivaltips voor een ecologische lenteschoonmaak

Beste Leffingenaars

De zonnige dagen geeft ons een duwtje in de rug om aan de jaarlijkse schoonmaak te beginnen. Je hoeft niet naar de winkel om 5 producten te kopen voor 5 verschillende werkjes. Wees creatief met een paar basisproducten die je in je dagelijkse huishouden vindt. 

Hierbij 10 eco-logische cleaning survivaltips:

1) Keuken: gebruik witte azijn i.p.v. glansspoelmiddel. De glazen zullen hun glans terugkrijgen en het bier zal terug schuimen. Yes!
Het sap een schil van een halve  bio citroen kan de sterke geuren (bijv. van gebakken zalm) in de vaatwasmachine neutraliseren.

2) Resten zeep op de gootsteen zijn weg te werken met een goed schuurmiddel die je zelf kan maken: 50% natuurzeep + 50% natriumbicarbonaat. Handig middel voor de keuken maar ook voor de douche of toilet.

3) I.p.v. toilettabletten te kopen kan je best warme azijn in het toilet gieten en daarna natriumbicarbonaat strooien; laat het een uurtje inwerken, borstelen, spoelen en klaar.

4) Kalkaanslag op de douchekop: een zakje met 50% azijn en 50% water rond de douchekop met een elastiek wikkelen, een hele nacht laten ontkalken.

5) De ramen en raamkozijnen streepvrij krijgen? Reinig ze eerst met een sop van soda kristallen (1 handvol in 5 l water), vervolgens afspoelen met water en een beetje azijn. Soda kristallen werken goed tergen schimmel en bacteriën, zijn ontvettend, desinfecterend en tevens een bleekmiddel. Niet te gebruiken dus op natuursteen, donkere oppervlaktes en aluminium producten.

6) De spiegels en elektronica 's: 50% water + 50% azijn (of alcohol van 70° voor de spiegels, 30° voor de brillen & elektronica 's).

7) De vloeren (van tegels of hout) en de houten trap hebben alleen maar een weinig water, natuurzeep en … een scheutje azijn nodig om mooi te blinken...

8) Houten meubels en lederen zetels worden gereinigd en goed gevoed met 3 delen olijfolie + 1 deel azijn.

9) De tapijten ontgeuren: natriumbicarbonaat strooien, een uurtje of een nacht laten intrekken en daarna stofzuigen.

10) Heb je 's avonds droge handen gekregen? Een druppel bio olijfolie helpt om de elasticiteit van je huid terug te krijgen.


De geheimen van "kleine wasjes, grote wasjes"


Ja, het gaat over je wasmachine! Wist je dat een propere was steeds begint met een propere wasmachine?

Tips:

1) Direct na het wassen: droog zorgvuldig alle binnenoppervlaktes van je wasmachine!

 - de deur krijgt vaak een kuisbeurt maar heb je al eens gedacht aan de binnenkant van de wasmachine, de rubbers rond de trommel? Onder de rubbers verzamelen zich stof- en zeeprestjes. Gebruik, om dit te reinigen, een microvezeldoekje die hoog absorberend werkt!

 - reinig ook zorgvuldig (met zeep en een oude tandenborstel) het vakje van de zeep en wasverzachter en laat het dan open of droog het goed uit! Anders gaan de zeeprestjes uitharden en de bacteriën, schimmels en geurtjes gaan zich daar ontwikkelen. 

 -  nadat je de binnenkant van de machine gedroogd had, hou je de deur open voor minstens 2 dagen. Nadien is de binnenkant van je wasmachine goed geventileerd en zijn er geen geuren meer te bespeuren. De deur mag terug dicht!

 De trommel direct drogen na het wassen is enkel een paar minuten werk maar maakt een enorm verschil! 

2) Zijn er toch geurtjes uit je wasmachine te bespeuren dan is er nog steeds een eco-logische oplossing:

 - reinig de binnenkant (de rubbers) van je wasmachine met beetje water en azijn 8% en laat dit een paar uur intrekken; veeg dan de restjes weg met een microvezeldoekje. Laat ook de deur even open tegen de  vochtigheid 

en/of

 - doe een handvol soda kristallen of natriumbicarbonaat in de trommel en laat de machine eens draaien op de hoogste temperatuur. Doe je wasverzachtervakje vol met azijn 8%.

Dit is ondertussen de ideale behandeling voor (keuken)handdoeken die een geurtje gekregen hebben. Laat ze daarna goed drogen, het liefst in de buitenlucht.

3) De filter van de afvoer dient regelmatig gekuist te worden, je zal verrast worden wat je daar allemaal uit kunt recupereren...

4) Volg steeds nauwgezet de laadinstructies van je wasmachine:

 - gebruik de juiste kwantiteit (eco)zeep in functie van de lading en soort kledij - té veel zeep gaat juist de vezels van je kledij/doeken verstoppen en verder ongewenste geurtjes en bacteriën doen ontwikkelen. Méér zeep gebruiken betekent niet dat er beter gewassen wordt.

 - gebruik azijn i.p.v. wasverzachter! In tegensteling tot velen denken ruikt dit niet! Azijn doet de laatste restjes zeep smelten met als gevolg dat er geen zeepvlekken meet te zien op gekleurde kledij!

Je kledij en handdoeken worden weer zacht en absorberend.

De gekleurde kledij behoudt beter en langer zijn kleur. 

Azijn is ook goed tegen schimmels, bacteriën in de trommel én kuist de afvoer. Het is een biologische én ecologische oplossing.

 - sorteer de was volgens de kleur en soort: wit, gekleurd, zwart, delicaat, enz...

Microvezeldoekjes en glasdoekjes moeten echter apart gewassen worden op 60°C. Nooit een wasverzachter gebruiken want de doekjes verliezen hun elektrostatische eigenschappen waardoor ze stof en vuil aantrekken (staat tevens vermeld op de labels).

Azijn als wasverzachter mag/moet wel. 

Zelfs als je niet vele doekjes te wassen hebt kan je die gelegenheid gebruiken om je wasmachine goed te reinigen (met soda kristallen in de trommel en azijn in het wasverzachtervakje).

Nu een paar "zeepboerin "receptjes:

1) De witte was witter krijgen:

 - voor gordijnen, zijde of delicate was: 1 zakje bakpoeder toevoegen bij de (eco)waspoeder. Het bakpoeder (bestaande uit natriumbicarbonaat + citroenzuur) doet een chemische reactie ontstaan, een "fizz" waardoor de onzuiverheid naar de oppervlakte komt. De gordijnen kunnen op die manier koud of op 30°C of 40°C gewassen worden. 
Nog een product, goed vooral voor de katoenen kledij: een handvol natriumpercarbonaat toevoegen om een spierwitte was te krijgen!

 - 1 druppel blauwe voedingskleurstof bij je wasmiddel toevoegen om je witte was optisch witter te maken.

Die kleurstoffen worden in het algemeen gebruikt in cosmetica, roomijs, cakes, enz. De voedingskleurstof is te vinden bij de patisserieafdeling in de winkels. Maar hoe werken ze als witmaker van je was? De blauwe kleur hecht zich aan je was en weerkaatst Uv-straling als blauw licht, je was lijkt dus stralend wit. Ook commerciële wasmiddelen gebruiken blauwe bolletjes in hun producten als een optische witmaker.

Opgepast! Niet meer dan één druppel kleurstof gebruiken (voor 70-100 ml vloeibare wasmiddel) en eerst goed mengen met het wasmiddel, pas daarna in het zeepvakje toevoegen, want dit middel is supergeconcentreerd. 

Niet te gebruiken voor pasteltinten (geel, roze kledij).

 - voor katoen (bijv. beddenlakens): doe een handvol soda kristallen bij de was van 60°/90°C. Soda onthard het water, maakt de reiniging efficiënter en bleekt je wasgoed. Niet te gebruiken bij gekleurd of zwart wasgoed dus. 

 - je witte was bij voorkeur laten bleken in de zon.

2) Voor het wassen en het pre-wassen van wasgoed met (verse) vlekken:

 - sap van 1/2 citroen + wasmiddel op de vlek toevoegen, laten intrekken, wassen. 

 - de vlek inwrijven met ossengalzeep, laten intrekken en vervolgens wassen.

 - met een (eco)wasmiddel die ossengalzeep bevat heb je een all-in wasmiddel.


Heb je nog vragen? Laat maar horen!

Daniela

Uw zeepboerin 


Artikel uit KW West-Vlaanderen 23 April 2021



Artikel uit KW Weekend 29 maart 2019