Natúúrlijk natuurlijk - Mijn missie & visie, my way of life...

Waarom natuurlijke producten versus conventionele producten? Omdat onze huid dagelijks, via gekende producten, talloze petrochemische (synthetische) stoffen absorbeert die op lange termijn verantwoordelijk zijn voor allerhande allergieën, huidproblemen, een verstoorde hormoonhuishouding of verschillende soorten kankers.
Been there, done that...

Je zal merken dat mijn ingrediëntenlijst niet ellenlang is, eerder beperkt maar zorgvuldig gekozen: geen minerale oliën, parabenen, triclosan, chloor, siliconen, ammonia, schuim-of synthetische parfums maar ook geen phyto-oestrogenen.
Maar wat zit er dan in mijn artisanale huisgemaakte producten? Ik gebruik eetbare ingrediënten en ook producten die je in het gewone huishouden terugvind: bio plantaardige oliën, bio appelazijn, bio noten, bio honing, bio groene thee en algen, natriumbicarbonaat, ecologische zepen (Ecocert gecertificeerd) en soda, bio gecertificeerde en integrale etherische/essentiële oliën, enz.
Mijn biologische ingrediënten komen van bij de lokale natuurwinkel, de gekozen verpakking is lang gezocht om zeker efficiënt en duurzaam te zijn - glas of HTPE plastiek.

Tussen mijn recepten vindt je ook een paar familierecepten: vroeger maakten we thuis blokken zeep met absintalsem, lavendel, munt, salie, kamille en goudsbloem. Tegenwoordig maak ik mijn eigen vloeibare zeep op basis van de gerenommeerde "Marius Fabre" Marseille zeep en geïnfuseerde amandel- of kokosolie nog steeds met échte bio lavendel, kamille, goudsbloem en driekleurig viooltje.

Alhoewel dit voor mij een fantastische hobby is, brengt dit toch wel enige verantwoordelijkheid met zich mee.
Ik ken van kleins af de weldaad van planten, kruiden, specerijen en essentiële oliën maar ben me anderzijds ook wel bewust van hun limieten.
Voor baby's gebruik ik bijvoorbeeld enkel geïnfuseerde amandelolie en bio zonnebloemolie met goudsbloem, driekleurig viooltje en kamille (essentiële oliën zijn namelijk té geconcentreerd voor gebruik bij kinderen onder 6 jaar). 
Mijn deo roll-on bevat geen aluminium maar ook geen arrowroot poeder, zoals momenteel wel in vele natuurlijke commerciële producten aanwezig is (heel goed product maar ook dit heeft een oestrogeenachtig effect - niet aan te raden dus voor mensen met een hormoongevoelige kankergeschidenis); als alternatief gebruik ik hiervoor natriumbicarbonaat, bio appelazijn (voor een neutrale pH) en bio etherische oliën van citroen en palmarosa die allemaal sterk zuiverend werken en geurtjes neutraliseren.

Ik lees graag fytotherapie boeken in verschillende talen, lees forums/volg lessen van erkende cosmetica scholen, dokters & cosmetologen met extra fytotherapie specialisatie en zoek steeds naar oude verloren gegane recepten uit Vlaamse én Roemeense fytotherapie. Wetenschappelijke studies en de allerlaatste ontwikkelingen in de klassieke schoonheidsindustrie interesseren me nog steeds.
In het verwaardigen van mijn producten gebruik ik technieken uit de culinaire wereld: "bain-marie" - om medicinale geïnfuseerde oliën te maken, "mayonaise kloppen" - om een bodyzalf te verkrijgen of "béchamel kloppen" - voor mijn deodorant. Als hobbykok met een stevige keukenopleiding hecht ik groot belang aan de kennis en het toepassen van de hygiëneregels!

Recent heb ik een cursus "herborist" gevolgd én met een heel mooi resultaat afgerond, die me een diepere kijk in de wereld van geneeskrachtige kruiden, essentiële en etherische oliën bijbracht.  Mijn producten worden steeds geoptimaliseerd en op maat gemaakt, soms tot wanhoop van mijn man die bijvoorbeeld steeds opnieuw een andere samengestelde aftershave voorgeschoteld krijgt :-). 
Mijn formules kunnen steeds aangepast worden in functie van persoonlijke voorkeur: bijvoorbeeld het toekennen van andere geuren of het wijzigen van de consistenties van zalven of zepen. In de zomer bijvoorbeeld gebruik ik geen citrus essentiële oliën in mijn formules want ze kunnen verkleuring van de huid veroorzaken, ik vervang bergamot, citrus of sinaas door lemongrass, litsea cubeba of citroeneucalyptus.

Mijn missie is dan ook mensen terug bewust te maken van de vele weldaden die Moeder Natuur ons dagelijks schenkt.
Ik hoop dat ik vooral vrouwen met een geschiedenis van hormoongevoelige kankers kan inspireren om hun eigen basis huishoudmiddelen en verzorgingsproducten zelf thuis te bereiden, zoals men vroeger deed. Waarom niet? Dit is een leuke creatieve hobby en je hebt altijd pure, oestrogeenvrije, verse en gepersonaliseerde producten in het huis, zonder (soms irriterende) conserveermiddelen. Deze producten vind je nergens, uit nood ben ik ook gestart om eigen verzorgingsmiddelen te maken. Je zelfgemaakte producten zijn gezond - je hoeft de synthetische geuren of het schuim niet in te ademen tijdens het schoonmaken van douche of gootsteen... en, ook belangrijk - ze zijn biologisch afbreekbaar, goed voor milieu dus. Je bent dus wat je eet... en wat je smeert :-).

Ik verwijs de kruidenliefhebbers (en er zijn véél meer dan ik gedacht had) vooral naar het klassieke boek van Dr. Geert Verhelst: Groot handboek geneeskrachtige planten. Deze "Bijbel van fytotherapie" raadpleeg ik voortdurend. De auteur is arts van opleiding. Hij vermeldt steeds waarschuwingen, contra-indicaties en interacties met geneesmiddelen of andere kruiden.
Andere boeken: Creosa Govaers ( Creatief met kruiden en essentiële oliën),  Anne Tannes tuin, enz... om kennis en eenvoudige receptjes te verzamelen. Hieruit kan iedereen zijn eigen aangepaste recepten creëren ... 

Over mezelf: ik kom uit een imkersfamilie met meer dan 20 jaar ervaring en de gesprekken over soorten honing of kennis over honing, propolis, tincturen, zalven, kruiden en geneeskrachtige planten - waren er dagelijks kost. Je eigen producten maken (koken, zorgen voor de moestuin, eigen wijn produceren, zeep maken) was destijds geen trend maar puur "a way of life". Voeding was dan ook ons beste medicijn en dit resulteerde dan ook tot een goede gezondheid.
Het is zo dat planten en kruiden vooral preventief werken. De klassieke geneeskunde maakt intussen ook wel prachtige vorderingen, bijv. op gebied van cancer research. Als ex-borstkankerpatiënt (hormongevoelige vorm) weet ik bijv. dat een MammaPrint onderzoek voor al deze vrouwen een geschenk uit de hemel is. Dit is een unieke test waarmee wordt bepaald hoe agressief de borsttumor is en of u een hoog of laag risico heeft op herval. Ik was één van de gelukszakken die de chemo niet nodig had, ik kreeg wel, na de MammaPrint test, een aangepaste hormoontherapie en radiotherapie.
BELANGRIJK: sinds 1 juli 2019 is er een proefproject bij UZA van start gegaan en wordt de test (ongeveer 3000 €) praktisch volledig terugbetaald.

Tijdens mijn universiteitsjaren werd ik beetje bij beetje verslaafd aan synthetische producten (vooral parfums en deodoranten). Ik verzuimde aan mijn gezonde tradities en gewoontes door gebrek aan tijd en ... raakte, zoals iedereen, verloren in de ratrace van het leven... Na jaren mee te draaien op die mallemolen is het besef teruggekeerd dat het noodzakelijk en levensbelangrijk is om terug te gaan naar de essentie, naar de vroegere waarden en naar de natuur! Wees dus bewust van uw keuzes in het leven, leef gezond en vergeet niet dat ziekte voorkomen STEEDS beter is dan genezen! 


De allereerste markt te Leffinge oktober 2018...